Αν και σχεδιάστηκε αρχικά για άτομα που έχουν διάθεση ή πάσχουν από Διαβήτη, μπορεί να φέρει οφέλη σε όλους τους ανθρώπους.

Η συγκεκριμένη δίαιτα περιλαμβάνει τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή τροφές που δεν προκαλούν απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου, όπως τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα γλυκά και το άσπρο αλεύρι. Αυτό κρατά το σάκχαρο σε σταθερά επίπεδα εμποδίζοντας τις έντονες λιγούρες και την κόπωση που μπορεί να προκαλέσει αυτό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι κατανάλωναν τρόφιμα χαμηλού ΓΔ έχασαν περισσότερο βάρος συγκριτικά με όσους κατανάλωναν τρόφιμα υψηλού ΓΔ.

Μάλιστα, τα τρόφιμα χαμηλού ΓΔ είναι συνήθως πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον κορεσμό, στην καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και στην καλύτερη ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα.