Έμφαση στα φρούτα, στα λαχανικά, στα όσπρια και στους ξηρούς καρπούς!
Τα παραπάνω είδη Διατροφής έχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα τους, με κύριο στοιχείο που τους ενώνει την μείωση ή τον αποκλεισμό τροφών ζωικής προέλευσης και την έμφαση στα φρούτα, στα λαχανικά, στα όσπρια και στους ξηρούς καρπούς!
Vegetarian
Είναι η διατροφή που προϋποθέτει τη μη κατανάλωση κρέατος, συμπεριλαμβανομένων του βοδινού, πουλερικών, ψαριού και των υποπροϊόντων τους, με ή χωρίς τη χρήση γαλακτομικών προϊόντων ή αυγών και συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που προέρχονται από ζώα.
Vegan
Η vegan διατροφή έχει γίνει πολύ δημοφιλής. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αποφασίσει να γίνουν vegan για ηθικούς, περιβαλλοντικούς ή λόγους υγείας.
Όταν γίνει σωστά, μια τέτοια δίαιτα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης βάρους, τη μείωση των τριγλυκεριδίων και της «κακής» χοληστερίνης ενώ μπορεί να βελτιώσει και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Παρ ‘όλα αυτά, μια διατροφή βασισμένη αποκλειστικά σε φυτικές τροφές μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών γι’ αυτό είναι χρήσιμη η συμβολή του Διαιτολόγου που θα σας βοηθήσει να αποφεύγεται τυχόν λάθη και να έχετε επάρκεια θρεπτικών συστατικών ακόμα και χωρίς τα ζωικά προϊόντα.
Whole Plant Based
Είναι και αυτή vegan διατροφή που αποκλείει όμως τα επεξεργασμένα προιόντα που μπορεί κάποιος να καταναλώνει ως vegan και βρίσκει στην αγορά όπως vegan μπιφτέκια/τυριά/γιαούρτια. Επικεντρώνεται στα προιόντα της φύσης συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, των φρούτων, των δημητριακών ολικής αλέσεως, των οσπρίων, των σπόρων και των ξηρών καρπών, τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του διαιτολογίου. Ακόμα και τροφές όπως λευκό αλεύρι και επεξεργασμένα έλαια δεν επιτρέπονται σε αυτή τη διατροφή.
Εκτός από την απώλεια βάρους που προσφέρει, είναι μία διατροφή που έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι έχει μεγάλα οφέλη στην πρόληψη και αντιμετώπιση παθήσεων της καρδιάς, στην πρόληψη του καρκίνου και στην πρόληψη ή διαχείριση του Σακ. Διαβήτη.
Ωμοφαγική
Είναι μία ιδιαίτερη διατροφή αρκετά επαναστατική γι’ αυτούς που επιθυμούν να συνδυάσουν τη vegan διατροφή με την Ωμοφαγία. Όπως και ο βιγκανισμός, αποκλείει όλες τις τροφές ζωικής προέλευσης και υπαγορεύει ότι τα τρόφιμα πρέπει να τρώγονται εντελώς ωμά ή να θερμαίνονται σε θερμοκρασίες κάτω από 40-48 ° C. Συχνά χρησιμοποιούνται ξηραντήρες για τη δημιουργία κάποιων τροφών όπως ψωμί.
Η ωμοφαγία είναι γενικά πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φύτρες. Η αλήθεια είναι ότι σίγουρα φέρει πολλά οφέλη στην υγεία του οργανισμού, αφού αποκλείοντας «ανθυγιεινές» τροφές όπως επεξεργασμένα προϊόντα, τρανς λιπαρά και παίρνοντας μεγάλο ποσοστό των βιταμινών που δεν χάνονται στο μαγείρεμα, ο οργανισμός θωρακίζεται. Οφέλη υπάρχουν για την υγεία της καρδιάς, την πρόληψη του καρκίνου και την διαχείριση του Σακ. Διαβήτη. Ωστόσο είναι πολύ εύκολο να υπάρξουν ανεπάρκειες τροφίμων γι’ αυτό ακόμα και αν κάποιος δεν θέλει να χάσει βάρος πρέπει μεταβαίνοντας σε αυτή τη διατροφή να απευθυνθεί σε διαιτολόγο για να αποκτήσει ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο ακόμα και στην ωμοφαγία.
Μεσογειακή Διατροφή
H Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί μία από τους κύριους τρόπους [...]
Vegan
Vegetarian
Whole Plant Based
Ωμοφαγική
Έμφαση στα φρούτα, στα λαχανικά, στα όσπρια και στους [...]
Κετογονική
ή
Χαμηλών Υδατανθράκων
(Low Carb)
Η κετογονική δίαιτα βασιζεται στους πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες και [...]
Πρωτεϊνική
Δίαιτα που δίνει έμφαση στην πρωτεΐνη και στην διατροφική [...]
Παλέο
(Paleo)
Διατροφή που περιλαμβάνει συνήθως άπαχο κρέας, ψάρι, φρούτα, λαχανικά, [...]